Usor accesibil cu avionul, trenul sau autobuzul, Granada, orasul din inima Andaluziei, este una din destinatiile preferate de turisti cand e vorba de Spania. Granada inseamna rodie in spaniola, dar orasul si-a luat numele de la cuvantul arabesc Garnata -
Iar Granada e o fortareata greu incercata, daca e sa ne luam dupa Federico Garc?a Lorca, poet originar din Granada, care spune ca rodia e tare in exterior, dar in interior contine "sangele pamantului ranit". Granada are, intr-adevar, o istorie zbuciumata, fiind ultimul bastion arab redat crestinatatii de "Regii Catolici", in 1492.
Dar tot raul spre bine, caci in prezent palatul regal Alhambra, punctul principal de atractie al Granadei, se remarca printr-o imbinare fericita a culturii maure cu cea crestina. Totusi, intre cele doua culturi nu a curs lapte si miere. Dupa ce dinastia Nasrid a cladit palate timp de doua secole si jumatate, cuceritorii spanioli le-au luat in primire in 1492, si, de-a lungul secolelor ce au urmat, au incercat sa le distruga sau macar sa le modifice partial.
Asa a procedat si regele Carol al V-lea, care a demolat o parte din constructii pentru a face loc in interiorul fortaretei unui palat in stil renascentist. Napoleon, la randul sau, a incercat in 1812 sa arunce in aer intregul ansamblu, dar unul din soldatii sai, care isi dorea, in secret, ca planul imparatului sa esueze, a dezamorsat materialul explozibil.
Si iata ca Alhambra a supravietuit si atrage zilnic de pe platoul de la poalele muntilor Sierra Nevada, despartit prin raul Darro de vechiul cartier arab al Granadei, Albaic?n, miile de vizitatori. Pentru un impact vizual maxim, fortareata trebuie vazuta mai intai din zona deluroasa a panoramei Mirador de San Nicol?s. Chiar de la distanta, Alhambra iti taie respiratia. Prin amplasarea sa la inaltime, in mijlocul unei zone impadurite, te cheama spre