Un gaz utilizat la fabricarea televizoarelor ultraplate, trifluorura de azot (NF3), este considerat responsabil pentru deteriorarea atmosferei şi accelerarea încălzirii globale. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Potrivit New Scientist, aproape jumătate din televizoarele vândute până acum anul acesta au fost fie cu ecran LCD (cristale lichide), fie „plasme“, ele tinzând pentru prima oară să detroneze „bătrânele“ aparate cu ecran catodic. Trifluorura de azot, spun specialiştii, are asupra atmosferei un efect de 17.000 de ori mai puternic decât al dioxidului de carbon - principalul „vinovat“ de încălzirea globală.
În mod ironic, NF3 nu este măcar menţionat în Protocolul de la Kyoto, întrucât el era produs doar în cantităţi infime la data semnării tratatului, în 1997. Pe de altă parte, nici concentraţia acestui gaz în atmosferă nu a fost determinată încă, dar oamenii de ştiinţă au avertizat că situaţia este îngrijorătoare şi că el trebuie să fie inclus în orice înţelegere viitoare pe tema reducerii emisiilor poluante.
Potrivit profesorului Michael Prather, de la Universitatea California, în clipa de faţă, trifluorura de azot „este produsă în cantităţi uriaşe“. El estimează că producţia anuală de NF3 din acest an va fi de 4.000 de tone, valoare care se va dubla în 2009. În opinia lui Prather, emisiile de NF3 le eclipsează lejer pe cele de dioxid de carbon produse în cele mai mari termocentrale pe bază de cărbune.