Recenta intamplare din Camera Deputatilor, cand disparitia subita din sala de sedinte a catorva zeci de deputati inainte de a se vota avizul asupra trimiterii in judecata a celor doi fosti ministri a dus la amanarea sine die a inceperii procesului, ne arata inca o data un narav mai vechi al alesilor nostri: acela de a spune intr-un fel si de a face altfel. Cu cateva minute inainte, la votarea altei legi, fusesera prezenti 247 deputati, apoi au ramas brusc doar 208. Asadar, am avut de-a face cu o boicotare a votului. Intrebati pe rand, reprezentatii majoritatii partidelor au declarat ca vor vota (cel putin in cazul lui Mitrea) pentru acordarea avizului.
La numaratoare s-a dovedit ca in urne se afla doar 208 bile, cu 12 mai putine decat ar fi fost necesare pentru acordarea avizului. Atentie, pentru acordarea avizului ar mai fi trebuit indeplinita o conditie – aceea ca toate cele 220 de voturi sa fie favorabile inceperii urmaririi penale. Lucru greu de crezut, chiar daca secretariatul Camerei a tinut sa pastreze secreta repartitia bilelor din urne.
Nu se poate sti cu precizie care a fost apartenenta politica a celor care nu au votat. Stenograma sedintei, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, este de o nontransparenta desavarsita: la apelul nominal, in dreptul unora dintre deputati apare mentiunea "prezent", in dreptul altora – "absent", iar in dreptul celor mai multi nu exista nici o mentiune. Nimeni nu stie macar care dintre deputatii prezenti a votat si care nu. Astfel, trebuie sa luam de bune declaratiile liderilor grupurilor parlamentare: PN-L spune ca a avut 16 absenti (din 72), iar PNL ca a avut 13 absenti (din 56). Proportiile absenteismului au fost, pentru aceste partide, egale (un sfert din fiecare grup parlamentar). Putem deduce ca boicotul votului a provenit mai ales din partea PSD si PRM.
Ca alegator, as fi dorit – si as fi avu