Primul muzeu de păpuşi din ţară ar putea fi deschis la Cluj, în sala de spectacol a Teatrului Puck În perioada verii copiii pot să-şi revadă personajele preferate din poveşti expuse
Primul muzeu de păpuşi din ţară ar putea fi deschis la Cluj, în sala de spectacol a Teatrului Puck
În perioada verii copiii pot să-şi revadă personajele preferate din poveşti expuse la Muzeul de Artă din Cluj
Un loc în care Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici sunt prieteni cu Stan Păţitul al lui Creangă. O lume de basm, în care, dacă închizi ochii, laşi frâu imaginaţiei şi eşti transpus într-o altă dimensiune, unde orice este posibil.
Castele părăsite, întunecate, locuite de vrăjitoare şi motani negri, omuleţi de nisip, zâne, uriaşi şi pitici, prinţi şi cerşetori, toate adunate sub un singur acoperiş. Personajele de poveste, ce prind viaţă în spectacolele Teatrului Puck din Cluj, sunt expuse la Muzeul de Artă în perioada estivală. Expoziţia permanentă, ajunsă la a doua ediţie, este un prim pas spre înfiinţarea primului muzeu de păpuşi din ţară.
Tradiţie asiatică şi europeană
Păpuşile Teatrului Puck din Cluj sunt confecţionate de sculptorii şi de pictorii de aici. Tehnicile sunt diferite pentru fiecare dintre ele. De la păpuşi wayang de diferite mărimi, la cele bee-baa-boo, cu ursuleţul Winnie the Pooh, sau combinate între cele două stiluri, toate stau atârnate pentru privirea celor mici. Un mecanism aparte îl au păpuşile din povestea Albă ca Zăpada.
Inspirate din tradiţia teatrului japonez, feţele au chiar fizionomie, li se mişcă ochii, gura sau nasul. "Sunt foarte greu de construit. Dacă pentru o păpuşă tradiţional europeană, de tip wayang ne, ia o săptămână să o confecţionăm, pentru păpuşile din Albă ca Zăpada am muncit trei luni de zile", mărturiseşte directoarea teatrului, Mona Chirilă.
Primul muzeu de păpuşi din ţară ar putea fi d