Tradiţia coridelor a fost condamnată moral în Elveţia, la Geneva. Vinovaţi au fost găsiţi „capii“ Franţei, ai Spaniei, ai Portugaliei şi ai Comisiei Europene. Sursa: LACS
1 /.
O tradiţie e pe cale să dispară pe fondul grijii pentru dreptul la viaţă fără suferinţă a animalelor. Corida, cunoscuta „fiesta“ de inspiraţie spaniolă - exploatată turistic, cu succes, şi în Portugalia, şi în sudul Franţei - e motiv de procese morale în Europa.
Toreadorii, turiştii şi susţinătorii „fiestelor care se lasă cu vărsare de sânge“ au stat, simbolic, în banca acuzaţilor, la sfârşitul lunii trecute, la Geneva, în „procesul împotriva coridelor“. Acţiunea s-a desfăşurat la Curtea Internaţională de Justiţie pentru Drepturile Animalelor, organism al United Animal Nations, asociaţie fondată de elveţianul Franz Weber.
„Condamnaţii“: Sarkozy, Zapatero, Barroso
După mai bine de cinci ore de proces - în care s-au depus mărturii şi s-au derulat, pe un ecran, imagini cu tauri plini de sânge, morţi în chinuri, în aplauzele spectatorilor - pe 23 iunie s-a dat verdictul. „Preşedintele şi premierul Franţei, Nicolas Sarkozy şi François Fillon, sunt vinovaţi de complicitate la acte de cruzime asupra animalelor, de încurajarea tauromahiei (arta de a lupta cu taurii în arenă - n.r.), de împiedicarea abolirii coridei în Franţa“, a citit decizia preşedintele Curţii, Franz Weber.
Vinovaţi de acceptarea crimelor din arene au fost găsiţi şi José Luis Rodriguez Zapatero, preşedintele guvernului spaniol, Jorge Sampaio, fostul şef de stat al Portugaliei, şi José Manuel Barroso, fostul premier portughez, acum preşedinte al Comisiei Europene.
Alţi „băieţi deştepţi“
„Verdictul nostru nu are o însemnătate juridică, ci una morală“, a declarat, pentru EVZ, ecologistul Franz Weber. El a comparat „fiesta“ din arenă cu alte „