Producţia de biocombustibili a dus la majorarea preţurilor la alimente cu aproximativ 75%, anunţă The Guardian, citând un raport ţinut secret al Băncii Mondiale. Gestionarea dependenţei de petrol şi reducerea poluării sunt principalele obiective economice ale lumii. Şi cum aceste ţinte pot fi atinse numai prin producţia de combustibili biologici, obţinuţi mai ales din cereale, era de aşteptat că preţurile la alimente să crească. Dar cu cât? Sursa: AP Photo
1 /.
Un raport al Băncii Mondiale, ajuns în mâinile jurnaliştilor de la The Guardian, arată că, între 2002 şi 2008, preţurile la alimente au crescut cu 140%, peste jumătate din această scumpire fiind cauzată de producţia de biocombustibil.
"Fără influenţa producţiei de biocombustibil, stocurile de cereale nu ar fi scăzut alarmant, iar creşterea preţurilor la aceste alimente ar fi fost moderată", se arată în raport.
Cum a influenţat producţia de biocombustibil preţurile la alimente
Potrivit analizei efectuate de reputaţi economişti ai Băncii Mondiale, producţia de combustibil biologic a destabilizat piaţa alimentară în trei moduri.
Prima este alocarea unei cantităţi enorme de cereale pentru producţia de biocombustibil. Dovadă stau procentele din producţia de cereale utilizate pentru producţia de combustibil nepoluant. În Statele Unite, o treime din cantitatea de cereale este destinată producţiei de etanol, iar jumătate dintre uleiurile vegetale din Uniunea Europeană sunt "sacrificate" pentru producţia de biodiesel, echivalentul ecologic al motorinei.
Al doilea motiv al fenomenului este motivarea fermierilor pentru a cultiva plante destinate producţiei de biocombustibil. Aceştia, atraşi de câştigurile mari şi de siguranţa distribuţiei, au renunţat să cultive alte soiuri de plante.
Al treilea motiv ţine de speculanţii de p