CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are foarte multe calorii
Grăsimile animale de proastă calitate sînt ingredientul de bază al acestui salam. De aceea, este de preferat evitarea consumului de cei care suferă cu inima sau ficatul.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are foarte multe calorii
Grăsimile animale de proastă calitate sînt ingredientul de bază al acestui salam. De aceea, este de preferat evitarea consumului de cei care suferă cu inima sau ficatul.
Salamul Bănăţean Luca este un produs crud-uscat care are în compoziţie "carne de porc, slănină, carne de vită, sare, condimente, corector de aciditate: gluco-deltă lactonă E 575, potenţiator de gust: monoglutamat de sodiu E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant natural: coşenilă E 120".
ANALIZĂ. Salamul analizat este un produs din carne de tip crud-uscat, cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate de origine animală aterogene, provenite în principal din slănină. Din această cauză, salamul are şi o densitate energetică foarte mare, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, produsul conţine o serie de aditivi alimentari, dintre care unul potenţial cancerigen: E 250, nitrit de sodiu. Din această cauză, nu este recomandat să se depăşească un consum mai mare de 0,1 mg/kg corp pentru E 250. Salamul conţine şi o cantitate importantă de sare, de care trebuie ţinut cont pentru a nu se depăşi doza recomandată de 5-6 grame sare pe zi, provenită atît din adaosul direct al consumatorului, cît şi din alimentele în care ea se găseşte ascunsă.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie, ocazional de persoanele sănătoase, active în cadrul unei diete globale, diversificate şi echilibrate şi al unui stil de viaţă sănătos, n