Recoltarea şi depozitarea celulelor stem asigură copilul împotriva unor boli maligne care i-ar putea ameninţa sănătatea Conservarea sângelui de la nivelul cordonului ombilical al
Recoltarea şi depozitarea celulelor stem asigură copilul împotriva unor boli maligne care i-ar putea ameninţa sănătatea
Conservarea sângelui de la nivelul cordonului ombilical al nou-născutului reprezintă o alternativă viabilă la transplantul de măduvă.
Cel puţin 3.000 de românce au apelat în ultimul an la recoltarea de sânge placentar, în vederea asigurării copilului împotriva unor boli maligne, care în viitor i-ar putea pune în pericol sănătatea.
Recoltarea sângelui placentar, care conţine informaţia genetică a nou- născutului, durează 30 de secunde şi se face la cererea mamei, în majoritatea maternităţilor din ţară.
Procedura de recoltare şi transportul costă 3270 de lei, iar depozitarea 70 de lei pe an (17 euro). În mod normal, cordonul ombilical şi respectiv placenta, după momentul naşterii, sunt considerate "deşeuri ale sarcinii", fiind distruse prin incinerare.
Celulele stem tratează peste 70 de boli
Odată cu ele se distruge însă şi resursa de celule stem din sângele placentar, a precizat dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias din Bucureşti. Cantitatea de sânge prelevată variază între 20 şi 200 ml, cantitate suficientă pentru efectuarea unui singur transplant de celule stem.
"Perioada de păstrare a viabilităţii celulelor stem nu poate fi exact precizată. Însă există studii de specialitate care demonstrează că ele pot fi conservate pe o perioadă de 20 de ani fără a fi alterate. Tehnica de criogenare (congelare) şi controlul strict, computerizat, influenţează decisiv supravieţuirea celulară după decongelare.
Unităţile de sânge sunt depuse în containere biologice cu rezervă de azot