O echipă de psihologi îi învaţă pe terorişti să îşi descopere „partea sensibilă“
Pentru că teroriştii sunt şi ei oameni cu sentimente, la o clinică de „reabilitare” din Riyadh, în Arabia Saudită, extremiştii sunt trataţi „cu frumosul”, doar-doar vor renunţa la visurile cu explozii, detonări şi asasinate. Numită şi „Clinica Betty Ford pentru jihadişti” (după faimoasa „instituţie” americană unde se duc celebrităţile pentru dezintoxicare), Care Rehabilitation Centre este o închisoare aflată în antiteza temutei Guantanamo. Dacă la Guantanamo deţinuţii sunt făcuţi să vorbească prin tehnica „waterboarding” (simularea înecului), în Arabia Saudită islamiştii sunt „trataţi” cu piscină, ping-pong, jocuri pe calculator, aer condiţionat şi fotbal.
Guvernul saudit încearcă metoda „soft” pentru îmblânzirea teroriştilor. În schimbul tratamentului de staţiune de lux, prizonierii (dintre care mulţi sunt criminali condamnaţi) sunt obligaţi să asiste la lecţii de drept islamic şi jurisprudenţa jihadului, notează publicaţia britanică The Times. O întreagă echipă de psihologi îi învaţă pe islamiştii cei mai înfocaţi să îşi descopere „partea sensibilă”, să-şi stăpânească emoţiile şi să-şi exprime sentimentele prin desen.
În lunile care preced eliberarea, prizonierii primesc permisiunea să-şi viziteze singuri familia, cu promisiunea că se întorc la Centru. Cei care nu au o familie sunt încurajaţi călduros să se căsătorească după ce sunt eliberaţi. Momentul ieşirii în libertate este unul foarte aşteptat: statul saudit le oferă casă, maşină, loc de muncă şi o alocaţie lunară – orice numai să nu se apuce iar de bombardat. Unii ar spune că sunt mituiţi ca să renunţe la terorism – teroriştii spun că sunt „reabilitaţi”. (A.I.)
O echipă de psihologi îi învaţă pe terorişti să îşi descopere „partea sensibilă“
Pentru că teroriştii sunt şi ei oameni cu sentimente, la o c