Te-ai săturat de ciorbiţă de văcuţă şi tocană de cartofi? Ai chef să încerci preparate noi? Ia distanţă faţă de clasicele feluri de mâncare, găteşte-ţi singur, experimentează
Te-ai săturat de ciorbiţă de văcuţă şi tocană de cartofi? Ai chef să încerci preparate noi? Ia distanţă faţă de clasicele feluri de mâncare, găteşte-ţi singur, experimentează combinaţii deosebite de ingrediente proaspete sau conservate şi adaugă arome. Vei scăpa cu siguranţă de monotonia din bucătărie!
Ciorbă de văcuţă. Şniţel cu cartofi prăjiţi. Murături. Salată de fructe. Orice român a întâlnit de atâtea ori un meniu de acest tip, ori acasă, ori la restaurant, încât aproape că nici nu mai ştie să mănânce altceva. Dar universul artei culinare e mult mai vast, iar pentru a-l explora e nevoie doar de curaj şi de puţină imaginaţie.
Variaţia şi fantezia sunt destul de rar întâlnite prin bucătăriile româneşti. De vină sunt, ca pentru toate relele, cei 40 de ani de comunism, când alimentele se găseau sporadic prin magazine, iar bucătarii din toate cârciumile şi restaurantele patriei erau obligaţi să respecte la literă Reţetarul Alimentar Unic.
La acestea se adaugă bucătăria tradiţională românească, care foloseşte untura, rântaşul, ceapa prăjită, sosurile cu bulion şi tochiturile, în preparate gustoase, dar departe de idealul modern al dietei şi alimentaţiei echilibrate.
Un străin a spus odată că românii au două feluri de incultură: culinară şi sexuală, povesteşte psihologul Aurora Liiceanu. Remarca se referea la comunism şi la izolarea României, iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult. "Românii sunt conservatori şi oarecum narcisişti."
În opinia sociologului Mircea Kivu, caracteristica bucătăriei româneşti este eclectismul, şi, mai mult ca alte popoare, românii au un cult al mâncării la evenimente speciale. "Există o asociere între evenimentele festive şi mân