Vă răspunde PETRONELA COMĂNESCU biolog, Grădina Botanică, Bucureşti.
În grădina mea am multe varietăţi de crin. Însă toţi au aceeaş i problemă: se îngălbenesc, şi baza lor se usucă înainte de terminarea înfloririi. Aş vrea să ştiu ce să fac pentru a-i vindeca.
Este dificil să stabileşti un diagnostic fără să vezi planta, deoarece crinii pot fi afectaţi de multe probleme: putregai, lipsa apei, îngheţul şi dezgheţul. Crinii pot fi afectaţi de Botrytis cinerea, o boală frecventă, care apare în perioadele umede. O poţi recunoaşte prin apariţia de pete rotunde şi brune pe frunze, urmate de îngălbenirea prematură a frunzelor. Pentru a rezolva această problemă, toamna trebuie să tratezi plantele cu fungicide.
Am cumpărat 20 de bucăţi de conifere tuia şi vreau să ştiu care este modul de îngrijire a acestora - cum ar fi udarea, fertilizarea, bolile şi dăunătorii, precum şi combaterea acestora.
Este vorba despre un arbore decorativ, din familia pinului, cu frunzele de culoare verde închis, cu coroana piramidală şi ramurile întinse orizontal. I se mai spune arborele vieţii. Astfel de plante sunt populare pentru că ele cresc foarte repede, sunt rezistente la poluare şi necesită puţine lucrări de întreţinere. Preferă expunerile însorite sau semiumbrite pentru varietăţile cu frunziş bogat. Solul trebuie să fie bogat în elemente minerale, bine drenat, neutru sau uşor acid. Tuia tolerează însă şi solurile sărace şi argiloase, însă suferă în cazul unei secete prelungite. Suportă, în general, bine praful şi gazele. Tuia se înmulţeşte în special prin seminţe şi butaşi. Semănatul se face toamna sau primăvara, la adâncimea de 1-1,5 cm. Butăşirea se poate face iarna, în sere, cu răsaduri reci în nisip. Butaşii se obţin prin fragmentarea lujerilor semilemnificaţi la lungimi de 5-8 cm.
Conifer tuia
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumn