În urmă cu 68 de ani, Uniunea Sovietică impunea României cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, printr-un ultimatum acceptat uşor de autorităţile de la Bucureşti. În urmă cu 68 de ani, Uniunea Sovietică impunea României cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei, printr-un ultimatum acceptat uşor de autorităţile de la Bucureşti.
Acest eveniment s-a datorat Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova pe 23 august 1939 de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, teritoriile româneşti devenind monedă de schimb între cele două puteri dictatoriale. Respectivul pact a devenit activ la nici un an de la parafarea sa, după ce la 22 iunie 1940 maşina de război germană a înfrînt Franţa, aliata tradiţională a României. Astfel că, Stalin l-a anunţat pe Hitler că are de gînd să solicite României cele două teritorii, începînd o adevărată dramă a retragerii populaţiei şi armatei din Basarabia şi nordul Bucovinei.
APARIŢIE EDITORIALĂ. Regretatul scriitor Mihai Pelin s-a preocupat intens de acest subiect istoric de-a lungul carierei sale. În ultimele luni de viaţă, bolnav fiind, a lucrat “pe brînci” la reeditarea lucrării “Antonescu, mareşalul României, şi războaiele de reîntregire” (Veneţia, 1988), apărută de curînd la Editura “Compania” din Bucureşti cu titlul “Săptămîna patimilor (23-28 iunie 1940). Cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei”.
Putem spune că Mihai Pelin s-a documentat toată viaţa pentru această carte, deoarece evenimentul cedării nordului Bucovinei coincide cu momentul naşterii sale, familia lui retrăgîndu-se şi cunoscînd calvarul românilor ocupaţi de sovietici în vara anului 1940.
Cartea lăsată de Mihai Pelin înainte de a trece printre cei drepţi este o adevărată istorie locală, personajele sale fiind nu numai politicienii cunoscuţi ai timpului, ci şi oameni simpli – ţărani, mici funcţionari sau intelectua