Terorismul, vremea şi poluarea sunt câteva dintre elementele care ar putea strica marea competiţie din capitala Chinei. Sursa: Reuters
Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice a avut problemele ei. La München, în 1972, un grup de terorişti palestinieni a lovit în plin, omorând 11 membri din delegaţia Israelului. În 1980, la Moscova, Olimpiada a fost boicotată de Occident, iar ţările comuniste, cu excepţia României, au plătit cu aceeaşi monedă la Los Angeles, în 1984.
La Beijing, unde pe 8 august va debuta ediţia cu numărul 29 a Jocurilor Olimpice de vară, organizatorii se confruntă deja cu probleme numeroase, pe care încearcă să le rezolve sau să le ascundă.
TERORISMUL. Oficialităţile au anunţat că au primit numeroase ameninţări cu atentate în timpul Olimpiadei. În regiunea vestică Xinjiang, unde populaţia este preponderent musulmană, activează grupuri care ar putea încerca astfel de acţiuni. Chinezii se pregătesc inclusiv împotriva unui atac biologic. Au echipe pregătite să depisteze în timp record cel puţin zece tipuri de toxine. Mii de camere de luat vederi au fost amplasate în Bejing şi 94.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitală pe durata Olimpiadei.
PROTESTE ŞI BOICOTURI.Jocurile Olimpice reprezintă o ocazie ideală pentru militanţi pro-Tibet de a atrage încă o dată atenţia asupra abuzurilor comise de chinezi. Beijingul susţine că singura problemă reală care ar putea să apară în timpul Olimpiadei sunt actele de terorism şi protestele organizate de susţinătorii cauzei tibetane.
POLUARE.Beijing se află pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte poluarea. Când a fost desemnată gazda Olimpiadei, capitala chineză a fost somată să reducă poluarea. Majoritatea fabricilor au fost închise, iar maşinile foarte poluante au fost scoase din circulaţie. Cu toate acestea, sportivii care vor participa la prob