Emil Hurezeanu si Christian Mititelu, fosti directori ai sectiilor in limba romana ale Europa Libera si BBC, si Neculai Constantin Munteanu, realizatorul emisiunii "Actualitatea romaneasca" si-au amintit despre atitudinile diferite ale posturilor de radio, despre cei care au incercat sa preseze pentru o indulcire a jurnalistilor. La emisiunea Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, cei trei au rememorat activitatea celor doua sectii cu mai putin de o luna inainte ca acestea sa se inchida si si-au dat cu parerea despre presa condusa de moguli.
Despre activitate
Emil Hurezeanu: De altfel era programata pieirea acestor posturi din momentul in care si-au indeplinit misiunea si, la capatul lor, chiar daca cu diferente intre BBC, Deutsche Welle, Radio France International pe de o parte si Europa Libera pe de alta parte, era lichidarea. Spun cu diferente pentru ca BBC a fost un mare post international al Marii Britanii. Departamentele care au emis in tarile din fostul bloc sovietic bine-nteles ca s-au ocupat de problemele specifice ale acelor tari si acelor societati atunci. Ii dau dreptate, nu a fost un instrument de lupta. Europa Libera a fost infiintat la inceputul anilor '50 in strategia de contracarare a comunismului .
Christian Mititelu: BBC-ul a adoptat o atitudine britanica, adica o atitudine ceva mai retinuta, as spune in unele situatii poate decenta pentru ca, sa va dau un exemplu, BBC-ul nu a difuzat extrase din cartea lui Pacepa, pentru ca, dupa parerea noastra, Pacepa nu era neaparat un martor credibil. Sigur ca era util sa faci lucrul acesta sa slabesti regimul de la Bucuresti, dar totusi nu ni s-a parut un persoanj caruia trebuie sa ii acordam prea multa credibilitate. La fel, atunci cand a aparut Iliescu ca o speranta pentru Romania noi am avut mari rezerve. Deoarece, citind articolul