Chris McCandless a fost un tanar american de familie buna care, in 1992, dupa ce a terminat facultatea, a plecat fara stirea parintilor prin tara si a ajuns in Alaska unde a murit de foame la capatul a trei luni. Subiectul a facut pagina intai a ziarelor, a inspirat o carte, „Into the Wild”, de John Krakauer, iar Sean Penn a ecranizat anul trecut aceasta carte. Filmul a intrat la noi din pacate doar pe DVD, dar merita cautat si vazut. Macar pentru povestea lui reala.
Sean Penn nu s-a indepartat deloc de carte. De fapt, e uluitor cat de atent a fost cu toate amanuntele precizate de Krakauer in legatura cu eroii sai. Jurnalist si scriitor, John Krakauer s-a intalnit cu rudele lui Chris McCandless, cu colegii de liceu si facultate si cu prietenii pe care baiatul si i-a facut in cei doi ani de colindat prin America.
A vizitat autobuzul parasit Fairbanks 142, de langa raul Sushana, unde baiatul de 22 de ani a locuit trei luni, vanand si mancand fructe. A stat de vorba cu botanisti, politisti, excursionisti. A cercetat documente despre alte cazuri de tineri care au murit incercand sa se descopere in natura salbatica. A descoperit, de pilda, cazul lui Everett Ruess, care a disparut la 20 de ani in Colorado, in 1934. Ca si McCandless, Ruess era un aventurier cu o nevoie de a fi liber egala cu o pasiune aproape estetica pentru natura salbatica.
Daca McCandless fusese un student eminent, Ruess era pasionat de gravura. Dar ei nu sunt singurii. De-a lungul vremii, cei care pun viata comoda in cui pentru a trai singuri, ca acum 2000 de ani, sperand sa gaseasca un sens mult mai inalt vietii decat obtinerea unui statut social, se pastreaza intr-o proportie constanta. Doar ca devine tot mai greu sa gasesti locuri izolate. Si nu mor toti. Cei care supravietuiesc raman anonimi. In 1934, cand a disparut Ruess, Colorado era la fel de salbatic si de ne