Incununat de scandaluri, care incep cu mita si copiatul si se termina cu proasta organizare si hibele de conceptie si viziune, Bacalaureatul se transforma de la an la an intr-o parodie. In premiera, profesorii incap pe mina DNA, iar elevii se pot lauda cu metode de copiat de ultima generatie. Promovabilitatea, chiar daca in scadere, e bunicica - 77,49% - unele judete apropiindu-se de un frumos 100%. Daca la scris se copiaza, la oral notele sint umflate artificial - diferenta dintre notele de la oral si cele de la scris depaseste in multe cazuri 2-3 puncte. In timp ce profesorii cer reintroducerea examenului la liceu si universitati, invocind nivelul tot mai scazut de pregatire, Ministerul propune eliminarea probelor de oral. Facute dupa ureche, succesivele reforme au adus invatamintul in colaps.
Este reintroducerea examenelor de admitere o solutie? Ce ar trebui modificat in formula de bacalaureat? Cititorii HotNews.ro sint rugati sa raspunda la aceste intrebari si sa-si spuna opinia.
Subiectele "europene" de la oralul de limba si literatura romana au fost mana cereasca. Motivul e simplu: profesorii habar n-aveau. Comentarea "directivelor" Comisiei Europene uimea in aceeasi masura profesori si elevi. "Am spus atitea prostii, incit ma pufnea si pe mine risul. Profesoara se uita crucis, dadea din cap si spunea: bravo, bravo", marturiseste un absolvent de BAC.
La scris s-a copiat pe rupte, profesorul tinea de sase la usa, iar cartile de rezolvari treceau din mina in mina. Asta pentru cei care nu aveau "magneti pentru urechi". La sport s-au strins bani ad-hoc si plicul a fost dus de diriginta, la "tehnice", chiar profesorii dictau rezolvarile. Profesorul Gheorghe Radulescu povesteste despre zeci de teze identice.
Multi si prosti?
Discrepantele bat la ochi si despre ele vorbesc cifrele statistice. In Suceava promova