Posturile de manageri atrag angajatii ca un magnet. Pe o piata unde puterea o detin candidatii, acestia pretind sa fie promovati intr-un an de la angajare si, daca se poate, pe o pozitie decizionala.
"Eu as spune ca romanii sunt atrasi de sefie. Posturile care contin cuvantul 'manager' in denumire, au cu minimum 20-30% mai multi aplicanti decat cele de specialisti. Ca si domenii, predomina in prezent 'moda' marketingului si a resurselor umane, acestea fiind posturile pentru care primim cele mai multe aplicatii spontane. In IT, par a conta mai putin ierarhiile si mai mult pachetele salariale si de beneficii, insa cu certitudine cel mai ravnit este postul de project manager", explica Valentina Neacsu, senior consultant la Itex, companie care se ocupa de recrutare IT&C si consultanta in HR.
Cu o situatie similara se confrunta angajatorii din banking, domeniul cu cele mai mari salarii medii la nivel de economie.
"Cele mai cautate posturi sunt cele de manager de relatii, director de agentie si posturile din zonele de trezorerie si dezvoltare de produse", spune Manuela Dragomir, directorul de resurse umane al ING Bank Romania, explicand ca angajatii sunt motivati de impactul direct asupra rezultatelor businessului pe care il au aceste pozitii, cat si de expunerea si recunoasterea financiara si non-financiara aferenta.
Dar candidatii nu isi doresc sa fie manageri la orice companie, ci este de preferat ca aceasta sa fie o multinationala, lucru valabil si in randul tinerilor.
"Chiar si candidatii tineri isi doresc cat mai rapid posturi de manageri. Ce e important pentru majoritatea candidatilor este sa lucreze in companii multinationale. Avem ceva mai putini candidati care-si doresc sa lucreze in companii romanesti", explica Mihaela Perianu, director general al grupului de firme cu activitati de recrutare Aims, precizand ca moti