MĂNĂSTIREA NEAMŢ ● Afaceri cu lemn, vin liturgic şi mercurialul, la acatiste
Un prieten îmi spunea cu cîteva zile în urmă că în Neamţ se poate vorbi uşor despre SC Sfînta Biserică SA. Puţine sînt lăcaşurile unde Sfîntul Duh şi buna credinţă se simt ca acasă. În rest, sutanele negre se ocupă cu sfintele afaceri cu lemn, sfinte gatere, sfînta prelucrare a lemnului şi construcţii în ariile protejate.
Popii de la Mănăstirea Neamţ au reuşit să fie împroprietăriţi în urmă cu trei-patru ani cu aproape 11.000 de hectare de pădure chiar în Rezervaţia Naturală "Vînători". Printre ciute, zimbri şi alte încornorate, popii şi-au găsit afacerea lor cu lemn. Nimic ilegal şi poate nici imoral. În rezervaţiile naturale se poate exploata lemn, dar numai o anumită cotă pe an de fiecare proprietar sau chiar de Romsilva, care poate încheia contracte cu diverse firme de exploatare a lemnului.
ÎMPROPRIETĂRIRE. Potrivit unei sentinţe judecătoreşti, care la vremea respectivă în presa locală a ridicat diverse suspiciuni, au obţinut o treime din întreaga suprafaţă a Parcului Natural "Vînători", pe care o pot exploata după bunul plac, atît timp cît se încadrează în cota de exploatare pe care o au pe 10 ani, potrivit deciziei Direcţiei Silvice Neamţ.
Înainte de împroprietărirea popilor de la Mănăstirea Neamţ, sămînţa de scandal deja izbucnise. Deşi nu exista vreo hotărîre judecătorească de împroprietărire, sutanele negre deja simţiseră miros de brad în parcul natural şi au cerut sistarea lucrărilor de exploatare pe eventuala lor viitoare "tarla" pe care firme din Neamţ deja aveau contracte. Adică "popii, văzînd în perspectivă cum le va reveni proprietatea, au cerut încetarea contractelor de exploatare a masei lemnoase de pe acea suprafaţă. Voiau ca pînă primeau ei pădurea, jumate de an, un an, să nu se mai exploateze chiar dacă existau contracte. S