» Scumpirea cimentului si a altor materiale de constructii, pe fondul cresterii costurilor cu energia si forta de munca, au adus antreprenorii "in pragul falimentului".
» Antreprenorii din domeniul constructiilor au nevoie de un nou set de reguli contractuale, bazate pe preturi variabile, pentru a supravietui pe piata.
Scumpirea cimentului cu pana la 20% si dublarea pretului la fier-beton fata de acum un an, amplificate de raportul ineficient intre cerere si oferta, au condus la cresterea costurilor de productie ale antreprenorilor din constructii cu pana la 70 de euro pe metru patrat.
"Impactul pe care l-au adus aceste majorari asupra profitabilitatii antreprenorilor din constructii este foarte mare, pentru unii aducand chiar falimentul. Costurile de constructie s-au majorat cu pana la 70 de euro pe metru patrat, iar noi suntem pusi in imposibilitatea de a modifica termenii contractuali, care prevad preturi fixe. Nu avem cum sa mentinem aceleasi preturi de acum doi ani, iar unii beneficiari nu inteleg acest lucru", ne-a declarat Ioan Aschilean, presedintele Consiliului Administrativ al ACI Cluj.
Aceasta criza in domeniul constructiilor poate fi aplanata prin adoptarea unui set de reguli si proceduri pentru contractarea si realizarea de lucrari si proiecte internationale in domeniul constructiilor, denumite contractul FIDIC. Acest tip de contract este implementat de la 1 iulie anul curent si le ofera antreprenorilor o flexibilitate sporita in ceea ce priveste termenii contractuali, in functie de cresterea preturilor.
"De la 1 iulie 2008, toti antreprenorii din tara vor folosi contractul FIDIC pentru prestarea de servicii, fiind astfel protejati de scumpirile repetate de pe piata. Totusi, cea mai mare parte a contractelor noastre in derulare sunt incheiate inainte de aceasta data. Pentru noi, nu se mai pune problema prof