Cu cinci-sase luni inainte de alegerile legislative atat PD-L (care a castigat cele mai multe voturi la alegerile locale), cat si PSD (care a castigat cele mai multe primarii) invoca intaietarea in formarea viitorului guvern. Vor guverna, dar cu ce oameni
"Avem de departe prima sansa sa formam guvernul. Romanii ne-au investit cu o mare incredere. Trebuie sa confirmam aceasta incredere si sa castigam alegerile generale", a sustinut la finele saptamanii liderul PD-L Emil Boc.
"PD-L este ca o broscuta care s-a visat print si oricate pupaturi si imbratisari ar primi de la Traian Basescu, ramane o broscuta mica, intr-adevar cu gura mare", a venit replica din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana.
Ambii sefi ai celor doua principale formatiuni iesite in frunte in alegerile locale isi prezinta argumentele.
Potrivit lui Boc, niciun partid nu va obtine majoritatea la legislative, iar in aceasta situatie presedintele Traian Basescu este indreptatit sa propuna Parlamentului un candidat pentru functia de premier din randurile oricarui partid care a depasit pragul parlamentar. Evident, acesta va fi din randurile PD-L, spune Boc.
Geoana nu-l contrazice, dar are o alta optica despre ipoteticul rezultat. Potrivit liderului PSD, partidul sau va obtine la legislative 40% dintre mandatele de parlamentar, iar pe actualul trend partidul sau va obtine 200 de mandate din totalul de 450. Si mai spune Mircea Geoana: ceea ce acum un an parea sa fie dupa alegerile generale o inevitabila guvernare a PD-L a facut loc unei guvernari dezirabile a PSD.
"E clar ca PD-L incearca cu disperare sa opreasca aceasta tendinta descrescatoare. Au luat-o la vale", a sustinut Geoana, cu referire la diferenta dintre sondajele care inaintea alegerilor locale indicau PD-L drept principala forta politica, dar care a iesit apoi din alegeri aproape umar la umar cu PS