Un atentat islamist sau chiar o simpla tentativa contra sectorului petrolier saudit ar avea consecinte dezastruoase pe piata mondiala a petrolului si a pretului barilului.
Potrivit autoritatilor de la Riad, din cele 701 persoane arestate in cursul ultimelor sase luni in Arabia Saudita, cateva zeci formasera celule cu sarcina de a pregati atacuri contra siturilor petroliere din tara. Cu pretul barilului in crestere constanta si capacitati de crestere a productiei mondiale cvasiinexistente, in afara de Arabia Saudita, piata mondiala nu a fost niciodata atat de vulnerabila la o ofensiva djihadista in regat, sustin analistii.
Pentru Michael Klare, director la Universitatea din Massachusetts a programului "Pace si securitate mondiala" si autor al "Razboiului resurselor", "chiar daca un atac nu ar reusi, ar avea un efect psihologic imens pentru ca piata se asteapta la actiuni teroriste de acest gen. Efectul asupra preturilor ar fi imediat". "Daca ar reusi sa distruga o mare rafinarie sau un terminal important si sa reduca exporturile saudite, impactul ar fi dramatic."
Sectorul petrolier saudit, care cheltuieste sume considerabile pentru protectie, este de ani de zile tinta teroristilor Al Qaeda.
In decembrie 2004, intr-un mesaj audio, Osama bin Laden le-a cerut trupelor sale sa-si dirijeze operatiunile contra productiei de petrol, in Irak si in Golf, pentru ca "lipsa petrolului va duce la pierderea inamicilor fara ca noi sa facem altceva". Urmand aceste consemne, in februarie 2006 atacatori aflati la bordul a doua masini-capcana au incercat sa penetreze in imensul complex Anqaiq, cel mai mare din lume. Au fost interceptati si s-au aruncat in aer.
Adevarata "banca centrala a petrolului", regatul saudit joaca un rol unic pe piata mondiala, aflata "pe muchia unei lame de ras". Este tara care detine aproape un sfert din rezerve, este l