Un controller "adevarat", "complet", care cunoaste in profunzime businessul, poate castiga pana la 5.000 de euro pe luna, veniturile sale fiind foarte apropiate de cele ale unui CFO.
Daca pana in prezent, controllerul se ocupa numai de zona financiara a unei companii, momentan activitatea acestuia se extinde tot mai mult. Astfel, controllerul de business este cel care "stie tot ce misca" in companie si care asigura transparenta tuturor activi-tatilor dintr-o organizatie.
Una dintre companiile care au implementat conceptul de business controlling este grupul RTC Holding. Obiectivul RTC este sa dezvolte pana in 2009 controllingul la nivelul proceselor de business si pana in 2010 sa il implementeze efectiv.
"In ultimul timp, RTC a facut mai multe achizitii, iar daca vrei sa te asiguri ca dinamica achizitiilor este cea buna, trebuie sa integrezi noile businessuri si sa le aliniezi celor deja existente in companie", spune Irina Revenco, CEO Pan Management in cadrul grupul RTC care detine in prezent 50 de firme, in care lucreaza 6.000 de angajati. Grupul are un rulaj de 280 de milioane de euro. Numarul mare de businessuri din companie i-a determinat pe cei de la RTC Group sa stabileasca un controller in cadrul fiecarei divizii, intrucat ar fi fost mai greu de gasit o persoana care sa cunoasca toate domeniile din organizatie. Asadar, cei noua vicepresedinti ai grupului implementeaza competentele de controlling, intrucat nu exista inca un director sau manager de controlling.
"Controllerul intr-un singur departament este un 'death case' pentru ca nu are niciun fel de efect in business. Schimbarile aparute in urma implementarii control-lingului de business tin de aparitia unor concepte noi precum harta strategica sau indicatori al caror rol a fost sa organizeze mai bine procesele", explica Revenco.
Pe de alta parte, Aura Cadis, mana-g