Te-ai gandit vreodata sa schimbi paharul de suc din portocale, pe care il consumi dimineata, cu un pahar de suc de sfecla rosie? Daca nu, este timpul sa o faci, deoarece oamenii de stiinta au descoperit ca sfecla rosie are un remarcabil efect asupra scaderii tensiunii arteriale.
La inceputul anului 2008, oamenii de stiinta de la Barts and the London School of Medicine au descoperit ca sucul produs din sfecla rosie poate avea asupra circulatiei sangelui un efect asemanator medicamentelor.
Condusa de Dr. Amrita Ahluwalia, de la Institutul William Harvey, echipa de cercetare a constatat ca la aproximativ 3 ore dupa ce bei 500 ml de suc se produce o scadere a tensiunii arteriale. Efecte mult mai evidente s-au observat dupa 24 de ore.
Avand in vedere faptul ca sfecla rosie nu este foarte scumpa si are asemenea beneficii, aceasta poate fi numita prima "super radacina".
Cu toate acestea, continutul lemnos, aroma si gustul prea dulce i-au impiedicat multi sa consume aceasta leguma.
O treime din cei care sufera de hipertensiune arteriala nu sunt constienti de afectiunea lor, iar asta duce la aproximativ 350 de cazuri de atacuri cerebrale si atacuri de cord zilnic, atacuri care ar putea fi prevenite, potrivit Asociatiei pentru Tratarea Tensiunii Arteriale.
Sfecla rosie are capacitatea de a absorbi si de a inmagazina un nivel ridicat de nitrati -de aceea Prof. Ben Benjamin o numeste "super radacina". Nitratii sunt elemente nutritive gasite in sol, de care toate plantele au nevoie pentru proteine si pe care organismul le exploateaza in lupta impotriva tensiunii arteriale.
"Cand inghitim nitrati, acestia sunt convertiti in oxid nitric, un produs chimic care relaxeaza peretii vaselor noastre de sange, pastrand astfel o tensiunea arteriala normala", continua profesorul, potrivit telegraph.co.uk.