Cheltuielile mari cu hrana şi întreţinerea locuinţei diminuează sumele ce pot fi economisite Veniturile totale medii lunare ale unui român s-au ridicat, în primul trimestru, la 685 lei,
Cheltuielile mari cu hrana şi întreţinerea locuinţei diminuează sumele ce pot fi economisite
Veniturile totale medii lunare ale unui român s-au ridicat, în primul trimestru, la 685 lei, în timp ce cheltuielile au atins un nivel de 619 lei.
Mai exact, unei persoane îi mai rămân să pună deoparte doar 66 de lei (aproximativ 18 euro) pe lună, ceea ce reprezintă mai puţin de 10% din totalul veniturilor. Venitul mediu lunar se situează cu mult sub nivelul salariului mediu net care a fost de 1.282 lei în luna aprilie. Acest lucru se datorează faptului că în calculul venitului mediu intră şi veniturile scăzute din pensii, ajutoare de şomaj, asistenţă socială şi agricultură.
Cele mai mari venituri, din salarii
La nivelul unei gospodării, veniturile medii lunare au fost, în primul trimestru, de 1.998 lei, în timp ce cheltuielile s-au situat la 1.806 lei. La nivel european, ponderea economiilor în totalul veniturilor se situează în jurul valorii de 10%. În schimb, 10% din venitul mediu al unui european reprezintă aproximativ 45 euro, şi nu 18 euro cum este în cazul românilor.
Cei mai mulţi bani obţinuţi de români, în primele trei luni ale acestui an, sunt reprezentaţi de câştigurile salariale, respectiv 51,1% din venituri. Astfel, având în vedere structura sumelor obţinute lunar de o gospodărie, 1.021 lei provin din salarii şi celelalte venituri asociate lor, 436 lei din prestaţii sociale (21,8%) şi 386 lei reprezintă venituri în natură (19,3%). Restul de 155 de lei sunt venituri din agricultură, din proprietate, activităţi independente şi alte venituri.
Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 90,4% din nivelul veniturilor totale. Cele ma