Firmele locale de software ar putea fi nevoite sa creasca salariul brut al angajatilor, ca urmare a adoptarii unei ordonante de urgenta a Guvernului, care prevede ca programatorii sa plateasca 5,5% din venituri catre bugetul asigurarilor de sanatate.
Pana in prezent, programatorii plateau contributia la asigurarea de sanatate calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, respectiv 500 de lei.
O decizie similara a fost luata anul trecut, cand angajatorii au fost luati prin surprindere de eliminarea plafonului de contributie la nivelul aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie, de 6.350 lei (2.000 de euro). Principalii afectati au fost atunci angajatii cu salarii mari, ca bancherii sau ocupantii pozitiilor de management.
Decizia Guvernului de largire a bazei de impozitare in cazul veniturilor programatorilor ar putea duce la scaderea salariilor acestora cu pana la 5%. Solutia pentru pastrarea aceluiasi venit net ar fi marirea salariului brut de catre angajator.
"Salariile programatorilor nu vor fi afectate de aceasta decizie. Firmele de soft sunt cele care vor avea de suferit", a declarat Florin Talpes, presedintele si fondatorul Softwin.
"Cel mai probabil se va observa o crestere a nivelului salariilor brute, deoarece programatorii negociaza cu companiile direct salariul net", a adaugat el.
Reprezentantul Softwin este de parere ca masura adoptata de Guvern nu va duce la o crestere semnificativa a bugetului asigurarilor de sanatate.
Potrivit estimarilor Institutului National de Statistica, in Romania erau anul trecut 55.000 de angajati in industria software. Calculat la un salariu mediu brut de 1.400 de euro pe luna, bugetul ar putea creste cu 50,8 mil. euro.
"Firmele de software vor inregistra o crestere a costurilor salariale, precum si o diminuare a bugetelor de investitii", a mai spus Talpes. El anti