Una dintre vocile cele mai autorizate ale muzicologiei româneşti, Ada Brumaru, a încetat din viaţă, aseară, la un spital din Bucureşti, în urma unei lungi suferinţe.
Distinsa doamnă, probabil cel mai respectat critic muzical al României, a avut o carieră impresionantă, întinsă pe parcursul a circa 58 de ani în care, de la microfonul radioului, din faţa camerelor de luat vederi ori prin intermediul articolelor din presă, a fost prietenul cel mai devotat al muzicii şi al melomanilor, pe care i-a slujit cu har, cu măiestrie, cu profesionalism şi mai ales cu un farmec aparte.
Ada Brumaru s-a născut la data de 5 iulie 1930, în Bucureţti. La 20 de ani a avut prima întâlnire cu microfonul, devenind redactor muzical, apoi redactor şef şi realizator la Radioteleviziunea Română. Cu o voce caldă şi învăluitoare, cu un ton liniştit, Ada Brumaru a căutat mereu perfecţiunea în emisiunile sale, fiind tot timpul în căutarea celor mai alese cuvinte, a unor extrapolări savante, a unor informaţii interesante, a acelor date şi comentarii de care ascultătorii, telespectatorii şi cititorii aveau nevoie. Eleganţa stilului domniei sale a devenit proverbială, textele pe care le realiza fiind îndelung elaborate, cu vorbe atent cumpănite, pentru a le alege doar pe acelea care, prin plasticitatea şi poezia lor, ar fi rezonat cel mai bine cu muzica.
A colaborat cu cele mai importante reviste de cultură precum Muzica, Studii de muzicologie, Actualitatea muzicală, Revista Festivalului George Enescu, Contemporanul, România literară, Flacăra sau cu cotidiane ca România liberă, Scânteia, Scânteia tineretului, etc.
De asemenea, o parte însemnată a scrierilor sale s-a orientat către prezentările de piese muzicale în cadrul programelor de concert, fie ale Filarmonicii, fie ale Radioului, fie ale Operei, precum şi către prezentări pe coperţile şi pliantele