Închis pe nedrept de comunişti, un fost învăţător din Iaşi a dat statul în judecată Ioan Haraga a fost condamnat la moarte în 1945 pentru crime de război, din cauza unui comerciant
Închis pe nedrept de comunişti, un fost învăţător din Iaşi a dat statul în judecată
Ioan Haraga a fost condamnat la moarte în 1945 pentru crime de război, din cauza unui comerciant care a dat declaraţii false.
Ieşeanul Ioan Haraga, fost învăţător, cere socoteală, la 94 de ani, pentru tinereţea pierdută în temniţele comuniste. El a fost condamnat, după război, pentru crime pe care nu le-a comis. A dat statul în judecată şi vrea daune morale de cinci milioane de euro.
"Nu am fost criminal de război, iar toţi cei care m-au acuzat pe nedrept s-au curăţat de tineri, unul câte unul. Am 94 de ani, mă ţin încă pe picioare, dar niciunul din duşmanii mei nu mai e în viaţă. Dumnezeu i-a bătut pentru că a văzut ce mi-au făcut", izbucneşte bătrânul în plâns. "Îmi pare rău, dar trecutul încă mă tulbură", se scuză ieşeanul, ca şi cum lacrimile ar fi un păcat.
Medaliat, apoi condamnat
Anul 1945 l-a prins cu o medalie în piept pentru faptele de vitejie din timpul războiului, dar şi cu un simulacru de proces. "Într-o seară, am dat peste un comerciant evreu care cumpăra hrana destinată soldaţilor de la comandantul batalionului din care făceam parte. I-am spus că-l împuşc, dacă-l mai prind. După război, evreul s-a răzbunat pentru că i-am stricat afacerea şi a dat declaraţii false, cum că aş fi omorât oameni nevinovaţi", îşi aminteşte nonagenarul.
Avea 31 de ani când a fost judecat în lipsă şi condamnat la moarte. "Aveam casă în satul Cogeasca. Într-o noapte, au venit acasă 12 haidamaci şi m-au umflat pe sus. M-au dus la Iaşi, unde am aflat că am fost judecat şi condamnat la moarte în lipsă, pentru crime de război", continuă bătrânul.
Trei săptămâni i-au s