Kazahstanul a urcat anul acesta pe locul trei in topul tarilor cu care Romania a inregistrat deficit comercial, explicatia fiind importul de titei brut in valoare de aproape 600 de milioane de euro prin intermediul KazMunaiGaz, compania care a cumparat Ro
Deficitul comercial al Romaniei in primul trimestru din acest an a avut o evolutie considerata de analisti pozitiva, data fiind cresterea mai accelerata a exporturilor fata de importuri. Cu o pondere in PIB descrescatoare - pana la 20,6% in primul trimestru din 2008 - si cu un ritm de crestere mult mai redus fata de anul trecut datorat si deprecierii leului, deficitul comercial este asteptat sa se stabilizeze in acest an.
Germania, Rusia si Kazahstan au inregistrat deficit comercial in proportie de 43% din totalul de 4,8 miliarde de euro inregistrat de Romania pe primul trimestru al anului 2008, deficit in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului 2007, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in Buletinul Statistic de Comert International.
"In ce priveste deficitul major cu Rusia si Kazahstanul, nu cred ca Romania are o solutie, caci Rusia este unicul furnizor de gaze, iar Kazahstanul exporta la noi titei brut dupa preluarea Rompetrolului. Titeiul este prelucrat la Midia si exportat ulterior sub forma de alte produse, mai greu de identificat in structura exporturilor. Deci chiar daca aparent deficitul cu Kazahstanul are o pondere mare, materiile prime importate sunt exportate ulterior, iar acest rulaj prin Romania genereaza venituri la bugetul statului prin plata taxelor", explica Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului de Comert Exterior.
Stefan Imre, secretar de stat al Ministerului Comertului, a declarat: "Importurile de gaz si petrol au crescut, dar trebuie sa ne intrebam daca s-a marit cantitatea sau pretul.
Cantitatea