Poliţia germană a percheziţionat la sfârşitul săptămânii trecute o fabrică de brânză din oraşul Woringen (sud), confiscând documente şi luând probe din produse pentru teste de
Poliţia germană a percheziţionat la sfârşitul săptămânii trecute o fabrică de brânză din oraşul Woringen (sud), confiscând documente şi luând probe din produse pentru teste de laborator.
Oamenii legii se tem că fabrica în cauză este implicată într-un scandal aflat în plină desfăşurare în Italia, referitor la vânzarea în Europa a unor cantităţi de brânză alterată (amestecată cu brânză proaspătă).
Potrivit cotidianului "La Repubblica", o cantitate de 11.000 de tone de brânză stricată, de care s-au debarasat societăţi din Italia (dar şi din Marea Britanie, Germania, Austria) au fost "reciclate", fiind reintegrate în compoziţia a noi produse lactate.
Brânzeturile alterate, unele conţinând viermi sau excremente de şoareci ori chiar reziduuri din plasticul în care fuseseră ambalate iniţial, au fost amestecate cu brânzeturi "proaspete", iar din "baza" obţinută s-au fabricat mozzarella, gorgonzolla şi brânză topită, patru societăţi de "reciclare" obţinând o cifră de afaceri de circa 10 milioane de euro.
Un sicilian, personajul-cheie
Potrivit anchetei care a debutat acum doi ani, întreaga afacere a scandalului alimentar se învârte în jurul sicilianului Domenico Russo, 46 de ani, manager general al celor patru societăţi.
Raportul anchetatorilor citează cu precădere firma Galbani, principalul exportator italian de brânză din lume. "Ei erau principalii furnizori şi tot ei erau principalii clienţi", se poate citi în raport.
Documentul mai menţionează că piraţii contrafacerilor au beneficiat şi de acoperirea serviciului veterinar din Cremona. Până în prezent, au fost arestate trei persoane, iar alte zece sunt vizate de anchete, dar poliţia italiană este