Biocarburanţii au fost consideraţi, până de curând, soluţia ecologică împotriva dependenţei de petrolul importat. Dezvoltarea "combustibililor verzi" a contribuit însă la actuala criză
Biocarburanţii au fost consideraţi, până de curând, soluţia ecologică împotriva dependenţei de petrolul importat. Dezvoltarea "combustibililor verzi" a contribuit însă la actuala criză alimentară.
Creşterea preţului la alimentele de bază a fost provocată de dezvoltarea producţiei de biocombustibili, după cum relevă un raport al Băncii Mondiale.
Autorul raportului, Don Mitchell, spune că producţia tot mai mare de biocarburant a determinat distorsiuni pe piaţa alimentară. În felul acesta, o parte din cereale a mers spre producerea de biocarburanţi în defavoarea alimentaţiei. În plus, această cursă a favorizat speculaţii financiare pe piaţa cerealelor.
Deşi finalizat în aprilie, raportul Băncii Mondiale nu a fost publicat pentru a nu pune în încurcătură guvernul Statelor Unite ale Americii.
Cursa după producerea de "combustibili verzi" a favorizat speculaţii financiare pe piaţa cerealelor
Un raport confidenţial al Băncii Mondiale confirmă influenţa determinantă pe care a avut-o dezvoltarea biocarburanţilor asupra preţurilor la alimente.
Începând din 2002, dezvoltarea biocombustibililor a provocat creşterea exponenţială a costurilor la alimentele de bază, arată un raport confidenţial al Băncii Mondiale (BM), publicat, parţial, vineri, în cotidianul britanic "The Guardian". Documentul demonstrează că preţul "coşului zilnic" a crescut cu 140 la sută din 2002 până la începutul anului 2008.
Raportul a fost finalizat în urmă cu aproximativ patru luni, însă nu a fost publicat pentru a nu "deranja" guvernul SUA. Autorităţile americane susţineau că dezvoltarea biocombustibililor contribuie la creşterea preţului la alimente cu cel m