Multe dintre alimentele comercializate pe piaţă conţin o categorie de grăsimi dăunătoare sănătăţii, numite „grăsimi hidrogenate trans“. Deşi medicii susţin că aceste grăsimi sunt un atentat la sănătate, consumatorul nu este avertizat.
Grăsimile trebuie să reprezinte 30% din raţia calorică zilnică a fiecărei persoane. Din această raţie, o treime trebuie să fie grăsimi saturate, provenite din produse animale (carne, lapte, ouă şi produse lactate), o treime, grăsimi polinesaturate, care se găsesc în uleiul de floarea-soarelui, soia, porumb şi rapiţă, iar o treime, grăsimi mononesaturate, care provin din uleiul de măsline, nuci sau alune.
„Aceşti acizi stimulează creşterea producţiei de colesterol“
Grăsimile vegetale sunt lichide, în timp ce grăsimile animale au consistenţă solidă.
Tot din categoria grăsimilor solide fac parte şi cele vegetale hidrogenate, de genul margarinei. Considerate până nu demult alimente sănătoase, margarinele s-au dovedit, de fapt, dăunătoare. Medicii specialişti susţin că efectele pe termen lung asupra sănătăţii sunt grave, margarina fiind mult mai periculoasă decât untul, din cauza prezenţei în compoziţie a acizilor graşi de tip trans, sintetizaţi pe cale chimică. „Margarina se obţine printr-un proces chimic de hidrogenare a uleiurilor vegetale. În acest proces creşte în margarină procentul de acizi graşi tranşi. Aceşti acizi sunt intens aterogeni (induc ateroscleroza) şi stimulează creşterea producţiei de colesterol de către ficat“, susţine conf. dr. Maria Moţa, şeful Clinicii de Diabet, Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Shorteningul de fast-food
Pentru că acizii graşi de tip trans sunt dăunători, medicii nutriţionişti recomandă să mâncăm cât mai rar şi în cantităţi cât mai mici alimente care conţin margarină şi alte grăsimi sintetice saturate de acest fel. To