În timp ce un liceu din Mehedinţi se poate lăuda cu cinci medii de 10, în judeţul Galaţi au promovat puţin peste jumătate dintre candidaţi. Sursa: Mediafax
Diferenţele dintre judeţe - în ceea ce priveşte promovabilitatea şi mediile obţinute - întregesc imaginea unui Bacalaureat controversat. Asta după ce, săptămâna trecută, a plouat cu acuzaţii de fraudă din partea profesorilor corectori. Dacă în Suceava - judeţ „cu tradiţie“ în ceea ce priveşte rezultatele bune la examene - procentul celor promovaţi este de 98,3% înainte de rezolvarea contestaţiilor (depuse sâmbătă), în Galaţi au obţinut medii de trecere doar 50,67% dintre candidaţi.
Pe de altă parte, pe „harta mediilor de 10“ diferenţele sunt foarte mari: în Mehedinţi au fost 13 candidaţi care au obţinut numai note maxime, în Olt au fost şapte, în Timiş - şase, iar în Buzău, Iaşi, Suceava, Sălaj, câte cinci. De cealaltă parte, în zece judeţe şi în Bucureşti niciun elev nu a obţinut 10 „pe linie“. Numai la Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta-Turnu-Severin au fost cinci medii de 10, cât în Alba, Argeş, Bacău, Constanţa şi Galaţi la un loc, de exemplu.
Marga: „După 2001, Bacul s-a deteriorat“
Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga spune că obiceiurile proaste au revenit, după o scurtă perioadă de normalitate. „În 1998, la Bacalaureat începuseră să funcţioneze o exigenţă normală şi o metodologie unitară. După 2001, s-a deteriorat. Mare încredere nu poţi avea în acest examen“, precizează Marga.
În acest timp, Ministerul Educaţiei vrea să creeze imaginea unui examen ca la carte: într-un comunicat remis sâmbă tă se subliniază faptul că la toate probele din această sesiune au fost scoşi din examen 248 de elevi, mai mult decât dublu faţă de anul trecut, când doar 117 elevi au fost eliminaţi.
Media 10, tradiţie în Mehedinţi
Concur