Cand este vorba despre efectele coruptiei la ce va ganditi? Probabil, in primul rand, la golirea unui buzunar pentru umplerea, pe nedrept, a altuia. Primeaza revolta pe criterii pecuniare si morale.
Coruptia inseamna insa mai mult decat spoliere, imoralitate si imbogatire fara drept. De multe ori, coruptia este la originea unui lant cauzal care, in final, duce la pierderi de vieti omenesti.
Cazul permiselor de conducere obtinute pe bani in Arges demonstreaza cu prisosinta acest lucru. Am aflat saptamana aceasta ca 20 dintre cei suiti astfel la volan au provocat accidente foarte grave soldate in total cu 3 morti si 25 de raniti, iar verificarile sunt abia la inceput.
Poate ca macar una dintre aceste vieti ar fi putut fi salvata daca examenul ar fi fost corect. Si este doar un exemplu dintr-o lunga lista.
Din timp in timp ne infuriem citind in presa despre victimele medicilor incompetenti. Ma intreb, cati dintre acesti medici si-au luat examenele sau licenta ori si-au obtinut posturile in urma unor acte de coruptie.
Si ma intreb, daca in locul celor ajunsi doctori pe baza coruptiei ar fi fost cei care au ajuns medici invatand pe rupte, oare cate dintre erorile ucigase n-ar fi fost evitate?
Ca sa nu mai vorbim despre medicii care nu actioneaza decat daca sunt mituiti, alta forma de coruptie potential ucigasa.
Privind din aceeasi perspectiva, coruptia din invatamant nu poate sta si ea la originea unui lant cauzal ucigas, fie ca vorbim despre profesorul care accepta sau pretinde mita pentru a-l trece clasa pe vreun codas, despre cel care contribuie la fraudarea bacalaureatului sau cel care vinde examene studentilor? Fiecare dintre aceste gesturi arunca in societate un potential incompetent sau, cel putin, educa un potential corupt.
Coruptia la nivel inalt nu este cu nimic mai p