Mulţumiri reciproce, angajamente şi reticenţă, în acest ton s-a desfăşurat prima vizită efectuată de un ministru român de externe în Republica Moldova, după mai bine de doi ani de
Mulţumiri reciproce, angajamente şi reticenţă, în acest ton s-a desfăşurat prima vizită efectuată de un ministru român de externe în Republica Moldova, după mai bine de doi ani de relaţii diplomatice îngheţate între cele două maluri ale Prutului.
Lazăr Comănescu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, şi omologul său moldovean, Andrei Stratan, au vizitat împreună noul sediu al Consulatului Român de la Chişinău. Cu această ocazie, Stratan a declarat că există posibilitatea ca discuţiile privind deschiderea a două noi consulate, la Bălţi şi la Cahul, să fie reluate.
Întrebat dacă există un orizont de timp sau o condiţionalitate pentru deschiderea acestora, Stratan a răspuns: "Nu se condiţionează, se discută. Ne vom gândi care ar putea să fie procedura de activitate mai departe şi probabil că, în timpul apropiat, agenţi consulari se vor deplasa la Chişinău în perioada de vară ca să acorde asistenţă suplimentară secţiei consulare a Ambasadei României de la Chişinău, ceea ce va minimaliza, într-o oarecare măsură, fluxul cetăţenilor care sunt înscrişi pentru a deţine viză".
Comănescu, primit de Voronin
Ministrul român de externe s-a mai întâlnit cu preşedintele Vladimir Voronin şi cu premierul Zenaida Greceanîi, dar presa nu a avut acces la discuţii.
Sosirea şefului diplomaţiei de la Bucureşti la sediul Preşedinţiei a avut loc pe fundalul unui protest organizat de cetăţeni moldoveni care doreau "patentă" (certificat pentru a vinde carne). Circa o sută de persoane cu pancarte şi fluiere care trecuseră mai întâi pe la guvern s-au oprit în faţa preşedinţiei, unde au manifestat cerând "patenta".