Veniturile cumulate pe cameră au crescut în intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008 cu doar 1,1% După ani de creştere constantă a veniturilor încasate de operatori, industria hotelieră
Veniturile cumulate pe cameră au crescut în intervalul aprilie 2007 - aprilie 2008 cu doar 1,1%
După ani de creştere constantă a veniturilor încasate de operatori, industria hotelieră stagnează. Nu este însă un fenomen generalizat. Oraşe precum Moscova, Paris, Tel Aviv sau Ankara se află încă în plină ascensiune.
Veniturile înregistrate pentru o cameră de hotel au urcat în primele patru luni ale anului cu doar 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, media câştigurilor pentru o cameră a fost, la nivel internaţional, de 68 de euro, potrivit unui studiu al STR Global HotelBenchmark. "Asistăm la scăderi ale gradului de ocupare în Europa, semn că oportunităţile de business se diminuează", a declarat Marvin Rust, Managing Partner for Hospitality la Deloitte UK.
Tallin, cel mai mare declin
Baku, Dublin sau Roma "trag în jos performanţele hoteliere europene", potrivit analiştilor Deloitte. În Tallin, după criza de pe piaţa imobiliară, a venit acum rândul pieţei ospitalităţii. Creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor estoniene din 2006, cu aproape 24 de procente, a fost urmată anul trecut de scăderi drastice.
Potrivit Knight Frank, casele din Estonia s-au devalorizat cu 14,5% de-a lungul anului 2007. Estimările sunt la fel de sumbre şi pentru anul în curs, potrivit analistului Ciprian Lopată.
În perioada aprilie 2007- aprilie 2008, Tallin a cunoscut un declin semnificativ şi pe segmentul hotelier.
Veniturile obţinute din închirierea unei camere s-au diminuat cu peste 16%. O consecinţă firească în condiţiile în care gradul de ocupare a scăzut şi el cu 15,6%.
Mai puţini turişti în Roma şi Dublin
Şi ora