Insomnii sau somn neodihnitor, stări de somnolenţă în timpul zilei, scăderea performanţelor fizice şi mentale, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie. Insomnii sau somn neodihnitor, stări de somnolenţă în timpul zilei, scăderea performanţelor fizice şi mentale, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie. Dacă aveţi toate aceste simptome de cel puţin şase luni şi vă simţiţi la capătul puterilor, ar trebui să mergeţi la medic, deoarece acestea sînt semnele sindromului de oboseală cronică. "Termenul de sindrom de oboseală cronică este unul relativ nou, care a fost definit de CDC Atlanta (Centrul de Control al Bolilor) de-abia acum 9 ani, în 1999. În România, sindromul de oboseală cronică nu este un termen foarte larg folosit, mai frecvent fiind utilizat unul sinonim: neurastenie", explică conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".
Frecvenţă
Cauza instalării sindromului de oboseală cronică nu este foarte clară. Este posibil ca noi înşine să fim vinovaţi, pentru că petrecem foarte multe ore la birou, mîncăm dezechilibrat, nu facem mişcare. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizează că apariţia sindromului de oboseală cronică este favorizată de stres, de alimentaţia dezechilibrată, de viaţa într-un mediu poluat. Lumina artificială, multe ore petrecute în faţa calculatorului cresc riscul de a ajunge la oboseală cronică, arată experţii OMS.
Este posibil, de asemenea, ca sindromul de oboseală cronică să fie cauzat de contractarea unui virus, este de părere specialistul nostru. Unele studii realizate în Statele Unite sugerează chiar că sindromul de oboseală cronică ar putea fi cauzat de o mutaţie genetică. Însă un lucru este cert: ca afecţiune independentă, sindromul de oboseală cronică este destul de rar întîlnit. "La copii, cazurile d