Alegerea băuturii potrivite pentru mâncarea pe care o consumaţi la restaurant sau la o petrecere poate fi o problemă delicată. Acestea trebuie să se îmbine perfect pentru a vă bucura de un adevărat festin. În ceea ce priveşte găsirea „perechii“ ideale băutură-mâncare, barmanii şi bucătarii au căzut de acord asupra faptului că vinurile nu oferă prea multe posibilităţi de combinare. Ryan Magarian, un specialist în realizarea cocteilurilor, „consultantul“ în materie al restaurantului „Liquid Kitchen“, susţine că, în timp ce vinul nu schimbă aroma mâncării, cocteilurile pot fi inventate şi reinventate în aşa fel încât să se potrivească perfect cu o anumită specialitate culinară. „Imaginaţi-vă că doi maeştri bucătari colaborează pentru a crea o experienţă gastronomică deosebită“, spune Magarian. În restaurantele europene şi, mai ales, în cele din Statele Unite este la modă ca pe meniu să apară combinaţii „recomandate“ de mâncare şi cocteiluri, ceea ce reprezintă dovada clară şi recunoaşterea că un cocteil făcut cu atenţie şi pricepere merită atenţia celui mai bun maestru bucătar. Proprietarii de localuri şi-au dat seama, în sfârşit, că, pentru a-şi asigura succesul în afaceri, este nevoie să angajeze, în afară de bucătari rafinaţi, şi barmani talentaţi, cu un simţ al aromei foarte bine dezvoltat, care înţeleg că este nevoie de echilibru, profunzime şi complexitate chiar şi când vine vorba de „relaţia“ dintre mâncare şi băutură.
Ponturi pentru combinaţii de succes Karen Page este autoarea unei cărţi dedicate combinaţiilor fericite între mâncare şi băutură. Aceasta susţine că, alegând băutura potrivită pentru o mâncare, ne vom putea bucura de un adevărat festin. Page spune că există o serie de sfaturi practice, pe care oricine le poate aplica pentru a-şi uimi invitaţii cu îmbinări delicioase, bucate alese şi băuturi potrivite. Nu trebuie să fiţi specialist în co