Partea de sud a litoralului romanesc arata ca dupa razboi. Principalii vinovati, in opinia specialistilor, sunt investitorii privati, care au cumparat marile hoteluri din statiuni celebre, cum ar fi Neptun si Olimp, pe care apoi le-au abandonat, pur si simplu. Abandonat inseamna, de fapt, lipsa oricaror investitii in infrastructura. Cumparate probabil pentru valoarea lor imobiliara, nu pentru afacere, hotelurile au devenit adevarate ruine. Declasificate si fara turisti, aceste relicve au devenit simbolul trist al sudului litoralului romanesc.
Unii dintre cei mai importanti investitori din sudul litoralului, din punctul de vedere al numarului activelor, sunt fratii Ioan si Viorel Micula, cunoscuti pentru bauturile acidulate pe care le produc. Acestia au cumparat, in anii 2002-2003, 12 hoteluri pe litoral: trei in statiunea Mamaia (Unirea, Patria si National) si noua in Neptun-Olimp (Banat, Romanta, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Balea si Clabucet). Modul cum fac acestia afaceri a fost deconspirat de fostul sef al Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, intr-un interviu celebru pentru revista Capital. "Pe fratii Micula ii doare-n cot sa deschida hotelurile din Neptun. Imi zic: «sefu’, sa-mi iau eu personal acum? Astept Uniunea Europeana, sa le vand!». Ca au cumparat un hotel cu 500.000 de euro si poate-l vand cu trei-patru milioane". Acesta a venit si cu solutia: "Uniunea Europeana ii va rade pe toti! Va spun eu, 50% din proprietarii de pe litoralul actual vor disparea in urmatorii trei ani".
Ecuatia Bulgaria
Calculele nu le-au iesit prea bine fratilor Micula, care nu au luat in considerare o parte a ecuatiei, si anume Bulgaria. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, nimeni nu s-a inghesuit sa le cumpere cutiile de chibrituri comuniste. Oamenii de afaceri, in special tour-operatorii germani, au preferat investiti