Comerciantii nu au voie sa vinda, pe canicula, produse de origine animala in spatii care nu au temperaturi adecvate, sa sacrifice animalele in alte locuri decit abatoarele autorizate sau sa transporte marfa in lipsa dotarii masinilor cu echipamente frigorifice, potrivit unor recomandari facute, ieri, de conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Recomandarile de siguranta alimentara, pentru protejarea sanatatii publice pe timp de canicula, ale ANSVSA sint incluse intr-o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii si bunastarii animale si sanatatii publice veterinare in situatiile de avertizare cod portocaliu si cod rosu.
Totodata, agentii economici din industria alimentara trebuie sa asigure manipularea, depozitarea si transportul produselor de origine animala in unitati autorizate sau inregistrate sanitar-veterinar, fiind interzisa comercializarea carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate, se arata intr-un comunicat de presa al ANSVSA.
In plus, firmele din sectorul alimentar nu au voie sa proceseze sau sa ambaleze produse de origine animala depreciate, iar subprodusele si deseurile nedestinate consumului uman trebuie evacuate din spatiile de prelucrare si preparare a alimentelor.
Strategia ANSVSA va fi aplicata prin intermediul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti, cu sprijinul asociatiilor profesionale din industria alimentara si al altor autoritati cu responsabilitati in domeniu.
Comerciantii nu au voie sa vinda, pe canicula, produse de origine animala in spatii care nu au temperaturi adecvate, sa sacrifice animalele in alte locuri decit abatoarele autorizate sau sa transporte marfa in lipsa dotarii masinilor cu echipamente frigorifice, potrivit u