Calciul se afla in fruntea topului nutrientilor care trebuie consumati frecvent. Deficitul de calciu afecteaza oasele si sanatatea inimii, sustin specialistii americani, citati de site-ul Web MD. Foarte importante sunt si alimentele bogate in fibre, acizi grasi omega 3, probioticele si vitamina D.
1. Calciul intareste inima si oasele
Calciul scade presiunea sangelui, echilibrand ritmul inimii, intareste oasele si, din pacate, de cele mai multe ori nu este consumat in cantitati suficiente. Nu doar femeile au de suferit, ci si barbatii, deoarece si ei pot face osteoporoza, afectiune care slabeste oasele si favorizeaza ruperea acestora. Laptele, branza si iaurtul sunt principalele alimente din care puteti lua calciu.
Daca nu le puteti tolera, consumati suc de portocale fortificat cu calciu, paine si lapte din soia. De asemenea, nu uitati sa consumati si vitamina D, necesara pentru absorbtia calciului. Adultii cu varste intre 19 si 50 de ani si femeile insarcinate au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi. Adultii de peste 51 de ani trebuie sa consume aproximativ 1.200 de miligrame.
2. Fibrele te protejeaza de cancer
Fibrele ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si pot mentine colesterolul in limite normale, prevenind bolile de inima, diabetul si cancerul. Cerealele integrale sunt cea mai buna sursa de fibre, dar le mai puteti lua si din lapte din soia, iaurturi si paine. Majoritatea persoanelor consuma cam 15 grame pe zi, dar de fapt am avea nevoie de 30 de grame zilnic. 3. Acizii grasi se gasesc in peste, alune si seminte
Acizii omega 3 cresc nivelul colesterolului bun si-l scad pe cel rau si pot reduce riscul de atac de cord si atac vascular cerebral. Consumati peste, mai ales somon, nuci, seminte de in, lapte si cereale. Nu exista o cantitate de acizi omega 3 care trebuie consumata zilnic, dar recomandarea spec