Nutritionistul american Jonny Bowden a realizat o lista cu cele mai sanatoase alimente pe care oamenii ar trebui sa le consume zilnic, dar nu a o fac din diferite motive. Unul dintre acestea ar fi faptul ca anumite produse, unele cu denumiri exotice, nu sunt comercializate in magazine.
Reporterul ziarului “The New York Times” l-a rugat pe Jonny Bowden – autorul celebrei carti “Cele mai sanatoase 150 de alimente de pe glob” – sa prezinte o lista actualizata a mancarurilor favorite care sunt usor de gasit in supermarketuri.
Iata lista doctorului Jonny Bowden si cateva informatii despre compozitia si proprietatile acestor alimente:
1) SFECLA ROSIE – este o leguma foarte bogata in acid folic si pigmenti rosii naturali, cunoscuti ca adversari redutabili in lupta cu cancerul. De regula, se consuma in stare cruda (salate) sau fiarta (in amestec cu hreanul). Originara din zona mediteraneana, sfecla rosie (“Beta vulgaris”), are un nivel caloric de 40 kcal/100g. Este usor digerabila si are un continut bogat în vitaminele A, B, C şi PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, hipertensiune, anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza, cancer, regland si functiile hepatice. Este contraindicata în diabet, din cauza nivelului ridicat de zaharuri si glutamina. Frunzele de sfecla rosie sunt si ele deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursa sigura de calciu si fier natural. De retinut că, prin conservare în otet de mere, sfecla rosie se imbogateste în vitamine prin procesul de fermentatie (vitaminele B6, B12).
2) VARZA - este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o leguma foarte putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de p