Editia a IV-a a Festivalului Medias-Cetate Medievala se deschide joi 10 iulie cu o parada a costumelor la care vor participa domnite, caveleri si mesteri populari din diferite zone ale tarii. Parada se va desfasura pe strazile centrale ale Mediasului si se va incheia cu o demonstratie de lupta specifica epocii medievale, la care vor lua parte Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Basarabilor si Ordinul Musatinilor, informeaza organizatorii festivalului.
Intre 10 si 13 iulie strazile burgului se vor umple cu personaje costumate asemenea locuitorilor medievali ai urbei, muzica de epoca ii va incanta pe oaspeti iar mestesugarii, imbracati in costume traditionale specifice fiecarei zone, isi vor arata maiestria in fata celor care doresc sa afle din secretele artei populare.
55 de creatori din Bucuresti si judetele Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava si Valcea isi vor demonstra maiestria in fata publicului. Mesterii vor sculpta lemnul in icoane, cruci si troite, vor executa impletituri din nuiele, rachita, panusi si canepa, vor picta icoane pe sticla si pe lemn, vor confectiona podoabe si bijuterii din lemn, ceramica, piele si alte materiale. De asemenea, vor fi expuse costume traditionale romanesti, maghiare, germane si rome, lucrari de artizanat, broderie, tesaturi si multe altele.Toate acestea pot deveni o amintire pentru vizitatorul care poposeste la Medias, in zilele de festival si care, cu siguranta, va reveni. Artistul Curta Adam, renumit pentru pictura icoanelor pe sticla, isi va expune lucrarile si va face demonstratii practice in fata vizitatorilor.
Mediasul este renumit si datorita vinurilor vechi de Tarnave, simbol al stemei orasului, zona fiind supranumita din timpuri stravechi "Tara Vinului" sau "Weinland", asa cum apa