Riscurile mai mari determină băncile de pe piaţa românească să practice dobânzi ridicate pentru finanţarea ideilor de afaceri Deşi băncile oferă produse de finanţare pentru
Riscurile mai mari determină băncile de pe piaţa românească să practice dobânzi ridicate pentru finanţarea ideilor de afaceri
Deşi băncile oferă produse de finanţare pentru start-up-uri, condiţiile de acordare mai stricte îi descurajează adesea pe potenţialii întreprinzători.
Analiştii spun că băncile sunt îndreptăţite să practice o dobândă mai mare şi să impună condiţii de creditare mai aspre, având în vedere riscurile mai mari asociate noilor investiţii.
Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), este de părere că una dintre problemele majore întâmpinate de mediul de afaceri din Uniunea Europeană este reprezentată de rata de înfiinţare a IMM-urilor, mult mai mică faţă de cea din Statele Unite, Singapore sau Hong-Kong.
"O soluţie ar fi dezvoltarea de către guvernele statelor comunitare a unui program de finanţare a IMM-urilor care să compenseze cel puţin o parte a cheltuielilor suplimentare pe care o firmă nou înfiinţată este obligată să le suporte" , spune Nicolescu.
Un plan bun de afaceri, vital
Pentru companiile nou - înfiinţate şi cele cu o perioadă de funcţionare mai mică de un an, băncile oferă finanţări de tipul start-up. Printre avantajele acestor produse de creditare se numără posibilitatea de a beneficia de o perioadă de graţie de cel mult un an, şi consultanţă pentru realizarea planului de afaceri.
Este bine de ştiut faptul că, pentru a obţine un astfel de credit, întreprinzătorii trebuie să propună un plan de afaceri bun, deoarece banca va lua în calcul cunoştinţele administratorilor în domeniul de activitate al societăţii şi potenţialul firmei.
Pl