Parlamentul European a adoptat un pachet legislativ care inaspreste regulile privind utilizarea E-urilor din alimente (aditivi, enzime si arome). Potrivit deciziilor PE, toate E-urile permise acum vor fi reevaluate, urmaind ca unii coloranti (precum E107 sau E110) sa fie interzisi daca se confirma banuielile ca dauneaza sanatatii, in special a copiilor.
Parlamentul European solicita o procedura de autorizare mai transparenta. Aceasta procedura va fi centralizata, transparenta si se va baza pe analize de risc elaborate de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA/EFSA). Comisia Europeana va gestiona lista cu produse aprobate. "Noul regulament va aduce o simplificare pentru companii si va mari protectia consumatorilor", a declarat europarlamentarul Asa Westlund, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei.
Comisia de mediu a PE a mai adoptat in unanimitate un al doilea raport elaborat de acelasi deputat european privind urmatorii aditivi alimentari: indulcitori, coloranti, anti-oxidanti, emulsifianti, gelatine si gaze de ambalare.
Potrivit raportului, aditivii alimentari ar trebui aprobati si utilizati numai daca indeplinesc anumite criterii: trebuie sa fie siguri atunci cand sunt utilizati, trebuie sa existe o necesitate tehnologica pentru utilizarea lor.
Arome si enzime, numai daca nu se poate fara condimente
Industria alimentara utilizeaza un numar mare de arome naturale si artificiale, in prezent fiind inregistrate in jur de 2.600 de astfel de substante. Ca si in cazul aditivilor, eurodeputatii subliniaza ca aromele si enzimele trebuie utilizate doar daca sunt in beneficiul consumatorului si daca nu creeaza falsa impresie in ce priveste prospetimea unui produs.
In cazul in care acestea sunt produse din organisme modificate genetic (OMG), aceasta informatie trebuie sa fie publicata pe e