- Economic - nr. 132 / 8 Iulie, 2008 Din decembrie anul trecut si pana spre primavara lui 2008, semnatarul acestor randuri a realizat mai multe interviuri cu profesorul "unirist" Kocsis Sándor pe tema Chimia alimentatiei rationale. In acele materiale publicate, nu o data, ne-am referit la nocivitatea unor alimente pentru organismul uman; am redat puncte de vedere, stiintific argumentate, ale prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare Alimentara din Bucuresti. Iata ca, zilele trecute, ni s-a oferit prilejul de a da aceste informatii referitoare la pericolele pe care le prezinta fructele si legumele importate din tarile Uniunii Europene. Un fel de avertisment venit din partea aceluiasi specialist in alimentatie, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit spuselor lui, fructele si legumele din UE (uniune din care face parte si Romania), "trufandalele", cum le zicem, din import ne pot pricopsi cu cancer, diabet, boli cardiovasculare sau duc la imbatranire rapida dupa consumarea lor. Suntem avertizati ca foarte multe sortimente de acest gen se iradiaza. De ce? Pentru a li se prelungi perioada de garantie! In atare situatie, ele se trateaza cu radiatii electromagnetice la o energie foarte mare. In felul acesta, sunt distruse enzimele si microbii din produs. Practic, fructele si legumele sunt omorate. Specialistul la care facem referire mai spune ca procesul de iradiere a fructelor este cel mai des intalnit in cazul capsunilor (ele sunt foarte perisabile), rosiilor, strugurilor, caiselor, piersicilor. Iata cauza pentru care fructele din import, pe care le gasim mai cu seama in hipermarketuri, sunt aratoase, proaspete, apetisante. Iradierea le face sa reziste foarte mult ca aspect, insa ele nu mai au proprietatile initiale. Deci, bomba ar fi ca fructele si legumele (unele, evident) din import sunt iradiate si ca produc cancer, diabet, boli car