Oficialii UE au semnalat că ar putea renunţa la obiectivul care impune folosirea unui procent minim de biocarburanţi în transport, după ce un raport al Băncii Mondiale a avertizat că aşa-numiţii combustibili verzi au determinat creşterea preţului alimentelor cu 75%.
Miniştrii mediului şi energiei au ajuns, la sfârşitul săptămânii, la concluzia că ţinta privind folosirea unei cote de biocarburanţi de minimum 10% până în 2020 a fost interpretată greşit, şi nu se limitează numai la biocarburanţi, ci la resurse regenerabile în general.
„Trebuie să decidem acum dacă această cotă poate fi menţinută. Ar putea fi schimbată“, a declarat Jochen Homann, secretar de stat în Ministerul german al Economiei şi Tehnologiei. Reinterpretarea propunerilor făcute anul trecut de Comisia Europeană permite UE să se distanţeze de strategia privind biocarburanţii, scrie Euractiv.com.
Asta în condiţiile în care numeroase studii au arătat că aceştia sunt responsabili pentru creşterea preţurilor la alimente, dar şi pentru despăduriri. În ciuda schimbării de ton, scrie EUObserver, oficialii europeni nu au semnalat, deocamdată, şi o schimbare oficială a strategiei. Miniştrii şi-au arătat de altfel acordul pentru un acord cu bilateral cu Brazilia, pentru achiziţionarea de bioetanol.