Statele Unite ale Amercii si Republica Ceha au semnat, marti, acordul de principiu ce ar putea permite Pentagonului sa amplaseze o parte din controversatul scut anti-racheta in teritoriile ce au apartinut odinioara armatei sovietice.Acordul este primul act de acest gen incheiat cu un stat din centrul sau estul Europei si a fost semnat in capitala Cehiei (Praga), de catre secretarul de stat Condoleezza Rice si omologul sau, Karel Schwartzenberg, in ciuda unei puternice opozitii manifetata din par
Statele Unite ale Amercii si Republica Ceha au semnat, marti, acordul de principiu ce ar putea permite Pentagonului sa amplaseze o parte din controversatul scut anti-racheta in teritoriile ce au apartinut odinioara armatei sovietice.
Acordul este primul act de acest gen incheiat cu un stat din centrul sau estul Europei si a fost semnat in capitala Cehiei (Praga), de catre secretarul de stat Condoleezza Rice si omologul sau, Karel Schwartzenberg, in ciuda unei puternice opozitii manifetata din partea Rusiei.
Rusia avertizase in cursul aceleiasi zile (marti) ca acest acord ar putea duce la un raspuns militar, masura cu care Kremlinul a mai exercitat presiuni si in trecut, insa aceasta amenintare nu a fost pusa niciodata in aplicare.
Presedintele Dimitri Mendvedev si predecesorul sau, Vladimir Putin, care ocupa in prezent functia de prim-ministru al Rusiei au catalogat amplasarea scutului anti-racheta in aceasta parte a Europei drept o amenintare la adresa securitatii sale nationale. Mai mult, fostul presedinte Vladimir Putin a declarat ca acest lucru ar putea duce chiar la declansarea unui nou "Razboi Rece".
In schimb, oficialii SUA si ai Cehiei au afirmat ca radarul instalat la sud de Praga va apara statele membre ale aliantei NATO si SUA impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune din Orientul Mijlociu, in specia