Un computer alimentat de ADN artificial – aceasta ar fi ultima găselniţă pusă în aplicare în domeniul IT de către o echipă internaţională de chimişti. Cercetătorii explică, potrivit Live Science, că totul se va întâmpla datorită creării primei molecule de ADN formată în întregime din părţi artificiale. De mai mulţi ani în şir, oamenii de ştiinţă au încercat să dezvolte versiuni artificiale ale ADN-ului uman, pentru a profita de pe urma capacităţii imense a acestuia de stocare a informaţiilor. Până acum însă, reuşiseră să creeze doar ADN capabil să alimenteze circuite electronice simple.
AND-ul utilizează, „în natură“ doar patru elemente primare – numite generic „baze“ – pentru a codifica proteinele pe care organismul le utilizează pentru a funcţiona şi a se dezvolta. Cercetătorii reuşiseră doar să introducă părţi artificiale într-o moleculă. Ce nu le-a reuşit altora, le-a reuşit japonezilor de la Universitatea din Toyama.
Echipa condusă de Masahiko Inouye a putut să “lipească” aceste componente, într-o structură nouă. Ei au pus respectivele “baze” artificiale în interiorul unei molecule, creând o structură surprinzător de stabilă , cu structuri “genetice” duble, asemănătoare celor din ADN-ul natural. Structurile imită chiar şi capacitatea celor naturale de a forma structuri triple.
„Structura chimică unică a acestui ADN şi stabilitatea sa oferă posibilităţi de a dezvolta noi materiale şi aplicaţii”, scriu cercetătorii într-un studiu ce va fi publicat în Journal of the American Chemical Society. „ADN-ul artificial va putea fi utilizat pentru crearea unui sistem genetic extracelular ce va avea posibilitatea să stocheze cantităţi enorme de informaţii”, potrivit aceluiaşi studiu. Ceea ce s-ar traduce în terapii genetice mai performante, nanocomputere cu capacităţi imense de stocare a informaţiei, etc. (E.F.)
Un computer alimentat de ADN artifi