Ajutate de UDMR şi de PC, cele două partide au desenat ieri, cot la cot, colegiile electorale în zece judeţe. Ele au fost aprobate de parlamentari. Sursa: Rompres
PNL şi PSD au bătut palma pentru stabilirea colegiilor uninominale, şi rezultatul s-a văzut ieri, la lucrările comisiei parlamentare pentru Codul electoral. Deputaţii şi senatorii din comisie au votat colegiile electorale din 10 judeţe după acelaşi scenariu: PSD şi PNL, ajutate de UDMR şi de PC, s-au impus în faţa PDL.
Reprezentanţii PNL şi PSD au făcut cu rândul la prezentarea hărţilor judeţelor. Liberalii au prezentat împărţirea colegiilor din judeţele Bistriţa, Cluj, Giurgiu, Teleorman, în timp ce socialdemocraţii au făcut aceleaşi oficii pentru Gorj, Caraş-Severin, Iaşi, Ilfov, Olt, Tulcea. După fiecare prezentare, deputatul PDL Valentin Iliescu venea cu o hartă alternativă, care era însă respinsă. Votul a fost, aproape în fiecare caz, 10 la 1.
Clujul, desenat în defavoarea lui Emil Boc
De altfel, un semnal clar că PDL va fi izolat a fost dat încă de la început, la dezbaterile referitoare la stabilirea colegiilor din Cluj. Judeţul a fost împărţit în 4 colegii pentru Senat şi 10 pentru Camera Deputaţilor. Deşi PDL a insistat ca în municipiul Cluj-Napoca, reşedinţă de judeţ, să existe 5 colegii pentru Cameră, PNL şi PSD au stabilit doar 4 colegii pentru deputaţi. Oraşul Cluj este cunoscut ca un fief al liderului PDL Emil Boc, şeful democrat-liberalilor câştigând clar un nou mandat de primar la alegerile locale.
Controversele au continuat şi în privinţa celorlalte judeţe, cu argumente dintre cele mai inedite. Astfel, nemulţumit de harta PNL-PSD pentru Bistriţa, Valentin Iliescu, de la PDL, a reclamat faptul că multe dintre localităţile cuplate în acelaşi colegiu ar fi legate doar „de drumuri forestiere, care nu pot fi străbătute nici măcar cu