Zilele caniculare au efecte negative si asupra insectelor, nu numai asupra oamenilor. Cea mai proasta veste vine din partea tantarilor.
"Pana acum noi aveam tantari care nu puteau transporta un virus periculos intre doi indivizi, dar cu noile conditii e posibil sa-si modifice si ei forta", a explicat cercetatorul stiintific Dorel Rusti de la Muzeul National Antipa, citat, miercuri, de cotidianul Click !
"Exista insecte, cum ar fi mustele, care se inmultesc foarte bine pe timp de caldura. Mai sunt fluturii, spre exemplu, care pe timp de canicula intra intr-un fel de hibernare si isi cauta locuri racoroase. Si cu mustele si fluturii ne trezim peste noi in casa si asta poate fi deranjant", explica Rusti.
Pe timp de canicula, albina si viespea devin mai agresive: "Exista o vorba printre apicultori: pe caldura nu se deschid stupii. Albinele nu numai ca devin mai agresive, dar si aria de atac creste. Daca in mod normal se simt amenintate daca te afli la un metru de ele, pe canicula se pot supara daca esti la 2-3 metri de ele".
Vestea proasta vine de la tantari. Dorel Rusti spune ca in Romania nu exista tantari care pot transporta un virus periculos, dar ca schimbarile climatice pot aduce o dezvoltare a acestora.
"Tantarii de la noi sunt in general inofensivi, dar iernile acestea foarte blande si verile din ce in ce mai calduroase vor aduce dupa sine si o transformare a acestor insecte. Se va ajunge in situatia de a avea si noi tantari tropicali care pot transporta de la un om la altul virusuri periculoase".
Leishmanioza este o parazitoza transmisa la om prin intepatura unor tantari infectati din clasa Phlebotomus si Lutzomya. Se cunosc diferite forme (cutanata, mucocutanata, viscerala) ale acestei boli.
Fiecare din aceste forme se deosebeste prin manifestari clinice diferite si distributie